Det internationellt framgångsrika e-handelsföretaget Vaimo, som arbetar på den Sydafrikanska marknaden, ser avsevärd tillväxt samtidigt som man rider på landets e-handelsvåg.

Vaimo startade sin verksamhet i Sydafrika den 22 februari 2012 och är landets enda Magento Gold partner. Timingen kunde inte ha varit bättre. Vaimos sales director Kevin Clarke säger att sydafrikanska handlare må ha varit långsamma med att ta sin verksamhet online, men att de nu ser värdet av e-handel.

"Den sydafrikanska marknaden är lik många av våra europeiska marknader",

säger Clarke.

"Även där var pionjärerna på e-handelsarenan utstuderade spelare som endast sålde sina varor online. Efter en tid vaknade detaljhandeln upp och utvidgade verksamheten till nätet. Detta är vad vi ser i Sydafrika nu";

Växer i Sydafrika

Sedan starten i Sydafrika har antalet anställda i Vaimo group ökat från 40 till 70 och man har tagit några av Sydafrikas mest kända varumärken till en ny nivå med hjälp av sin e-handelsstrategi.

Bland nyckelkunderna hittar vi SABS, cape Union Mart, Vodacom 4U, Old Khaki, Poetry, K-Way och Dixon Batteries. Clarke berättar att man arbetar med e-handelslösningar även för andra stora varumärken.

"E-handelslösningar är inte endast för traditionella detaljhandlare. De är även fördelaktiga för alla företag som vill öka värdet för sina kunder på nätet. Till exempel kan en teleoperatör som riskerar att förlora kunder på grund av långa köer i sina butiker erbjuda online-tjänster för att göra det mer bekvämt för kunderna att registrera sig för kontrakt",

konstaterar han.

De flesta av Vaimos team-medlemmar i Sydafrika är säljare, utvecklare, projektledare och designers, säger Clarke. De backas upp av en stark lokal ledningsgrupp och Vaimo internationellt; liksom av Magento – ett stort kollektiv av utvecklare och e-handelssiter världen över.

Clarke konstaterar att över 120.000 e-handelsssiter i världen använder Magento som plattform. Magento ser mer än 100% årlig tillväxt och säljer över 100 enterprise-system per månad. De flesta av de webbplatserna som använder plattformen uppger att de också ser en betydande tillväxt som följd.

Vaimo växte fram ur en grupp av ERP experter – en faktor som bevisligen var avgörande för framgången i lanseringen av nya e-handelsplattformar som helt integreras med kundens affärssystem. Hittills har över 300 kunder tagit sin verksamhet online i samarbete med Vaimo.

Clarke räknar med att företaget ska fortsätta sin tillväxt, då allt fler lokala handlare väljer nätet.

Ljus framtid

"Medan detaljhandeln runt om i värden visar långsammare tillväxt, visar detaljhandeln online tvåsiffrig tillväxt världen över. I mogna miljöer är denna tillväxt runt 13 – 18%, men i Sydafrika är detaljhandelns tillväxt online ca 30 – 35%"

säger han.

Clarke säger att denna tillväxt kommer att fortsätta. Praktiskt taget alla e-handlare i Sydafrika visar en vinst - ett tecken på att marknaden kommer att fortsätta att stärkas. Det är en mycket intressant marknad. Ny forskning visade att 46% av alla e-handlare i landet är mycket lönsamma, och 35% är lönsamma. Mycket få är olönsamma.

Han tror att de som misslyckades, kan ha rusat på utan vederbörlig planering och en effektiv, smidig plattform.

"De kan ha underskattat den ansträngning som krävs för att skapa en ny site. Vissa företag tror att det är bara är att placera produkter online, och att de automatiskt kommer att sälja. Det krävs mycket mer än så. E-handlare måste tillhandahålla en konsekvent och friktionsfri shoppingupplevelse för kunder, som blir allt mer krävande, i en miljö som förändras hela tiden."

Vaimo håller sig à jour med skiftande shoppingtrender och samarbetar med sina kunder för att se till att deras e-handelsstrategi förändras därefter.

"Vi granskar ständigt klick och konverteringar, och gör ändringar för att förbättra webbplatsens framgång,"

säger han.

Baserat på bolagets framgångar hittills, liksom den massiva upptagningen av Magento-plattformen och den skyhöga efterfrågan i Sydafrika, räknar Clarke med betydande tillväxt för Vaimo i Sydafrika.

Vill du veta mer? Kontakta oss